6 Ιαν 2011

Οι καλικάντζαροι είναι ακόμη εδώ...


Οι καλικάντζαροι περνούν τις τελευταίες ώρες τους για εφέτος πάνω στη Γη, αλλά οι «σκαλαπούνταροι» - όπως τους λένε στην Κύπρο - του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη παραμένουν συνεχώς ανάμεσά μας και μάλιστα ταξιδεύουν και σε άλλες γωνιές του Πλανήτη. Το άντρο τους βρίσκεται στο χωριό Πλατανίστεια της Πάφου. Εκεί χαράχτηκαν, εκεί παραμένουν εκτεθημένοι στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, εκεί πριονίζουν τα ξενόφερτα ξωτικά. Ο Χαμπής γράφει με την κυπριακή προφορά του: «Ο Santa Claus εγίνην σήμερα, δυστυχώς, ο Άης Βασίλης «μας». Πόθθεν ως τα πόθθεν; Πού εχάθην ο Άης Βασίλης των γοννιών μας τζαι των παππούων μας; Να μεν γινούν τζαι τα ξωτικά της κεντρικής και βόρειας ή δυτικής  Ευρώπης οι δικοί «μας» καλικάντζαροι. Μη κακόν! Σεβασμός στον ξένον,εκτίμηση τζαι θαυμασμός στες ωραίες εικονογραφήσεις του, αλλά εμείς έχουμεν τους καλικάντζαρούς μας. Είδαν τους δικοί μας αθθρώποι στην κυπριακήν φύσην τζι' επεριγράψαν τους».

«Εχωρκογύρισα την Κύπρο τζαι τόπους του εξωτερικού τζι επεριπλανήθηκα πολλά σε έντυπα, να δω τους καλικάντζαρους, με πολλήν ευχαρίστησιν, αφού εμάθθαινα νέα πράματα» σημειώνει ο Χαμπής στον πρόλογο του δίτομου έργου του. Γιατί αυτό ήταν το αποτέλεσμα του πενταετούς «παιξιμιού» του: το βιβλίο και λεύκωμα μαζί «Οι καλικάντζαροι τζαι το παιξίμιν» (2005). Φαίνεται όμως ότι αυτό το παιχνίδι με τους καλικάντζαρους του άρεσε πολύ, γιατί ετοίμασε δυο ακόμη βιβλία,  «Καλικάντζαροι - κυπριακές ιστορίες» (2006), μεταφρασμένο σε αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά, με νέες ιστορίες και νέες εικόνες και ένα πιο συνοπτικό, «Καλικάτζαροι, ιστορίες στα κυπριακά» (2007). Γιατί η λαογραφική μελέτη είναι εξαντλητική και απολαυστική έτσι όπως είναι γραμμένη στην κυπριακή διάλεκτο, αλλά μην ξεχνάμε ότι ο δημιουργός είναι χαράκτης και η εικονογράφηση φανταστικών πλασμάτων ήταν μια πρόκληση γι' αυτόν. Και νομίζουμε ότι οι δικές του ασπρόμαυρες εικόνες στο πρώτο βιβλίο και με χρώμα στο δεύτερο, σχεδιασμένες στον υπολογιστή στα πρότυπα του θεάτρου σκιών, είναι πιο κοντά από όλες τις προηγούμενες στην «πραγματικότητα» των καλικάντζαρων. Αν υπάρχουν καλικάντζαροι οι εικόνες τους θα είναι έτσι όπως τις φαντάστηκε ο Χαμπής.

Οι μεταξοτυπίες των καλικαντζάρων έφυγαν τους προηγούμενους μήνες από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια και ταξίδεψαν στο Παρίσι και στην Πόλη του Μεξικού, όπου ο Χαμπής κλήθηκε από την Ενωση Δημοσιογράφων Μεξικού να μιλήσει για τα ξωτικά της Κύπρου, για τα ελληνικά ξωτικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια: